informatie handdesinfectie met handalcohol

Techniek handdesinfectie met handalcohol.

Wanneer de handen zichtbaar verontreinigd zijn of plakkerig aanvoelen worden ze altijd gewassen met water en vloeibare zeep (daarna is handdesinfectie met handalcohol niet meer nodig).

Ook bij virale infecties (zoals Norovirus en Clostridium Difficile) worden de handen gewassen met water en zeep. Gewone handalcohol heeft geen effect; er zijn wel specifieke vormen van handalcohol die bij virale infecties gebuikt kunnen worden (bijv. Sterillium Virugard).

1. Ringen, armbanden, kunstnagels, nagellak en polshorloges worden niet gedragen.

2. Breng uit de dispenser handalcohol aan op de droge handen, zonder daarbij het tuitje van de dispenser aan te raken.

3. Neem zoveel handalcohol dat het kuiltje van één hand met handalcohol is gevuld. Deze hoeveelheid is nodig om de handen gedurende de volledige inwerktijd van de handalcohol (30 seconden) nat te houden.

4. Wrijf de handen nu gedurende 30 seconden zorgvuldig over elkaar tot ze droog zijn. Ook de vingertoppen, duimen, gebieden tussen de vingers en de polsen moeten grondig met de handalcohol worden ingewreven. Bij niet of onvoldoende droging van de alcohol is het effect minder en bestaat bovendien de kans bij aansluitend gebruik van handschoenen op huidirritatie.

Het voordeel van het gebruik van handalcohol is de tijdwinst ten opzichte van het wassen van de handen met water en zeep en effectiever door een grotere kiemreductie. Handalcohol is huidvriendelijk, omdat aan de alcohol een terugvettende substantie is toegevoegd die zorgt voor bescherming van de huid.